• (312) 502 2074
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ANKARA / ALTINDAĞ Altındağ Şehit Yıldız Gürsoy Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Alanlarımız
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

7 26.01.2018 1552

YİYECEK- İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

TANIMI

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

MUTFAK

Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

PASTACILIK

Tanımı: Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

SERVİS

Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek
amaçlanmaktadır.

HOST- HOSTESLİK

Tanımı: Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat
sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeterliklerini
kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Hosteslik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek
amaçlanmaktadır.

Bölümde başarılı olmak için gereken özellikler, ilgi ve yetenekler:
• Yiyecek-içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan,
• Bedence güçlü ve sağlıklı,
• Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
• Temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi,
• Eli çabuk, hızlı hareket edebilen,
• Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
• İş güvenliğine dikkat eden,
• Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen,
• Meslekî eğitim almış kimseler olması gereklidir.

Staj durumu

Her okul, İşletmelerde Beceri Eğitimi dersinin içeriğini, ağırlıklı olarak dala ait modüller olmak üzere, bölgesel özellikler ve sektörün beklentilerini yansıtacak modüllerden oluşturur. Ancak bölgesel özellikler ve sektör beklentilerini yansıtacak modüller programda yer almıyorsa, yeni modül içerikleri hazırlanarak programa eklenir. Dersin içeriği; sektör temsilcileri, okuldaki koordinatör öğretmenler ve alan öğretmenlerinin kararı ile planlanarak uygulanır.

İş olanakları

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

 1)    Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

 2)    Pastanelerde,

 3)    Kurum mutfaklarında,

 4)    Kafeterya, bar ve restoranlarda,

 5)    Yemek fabrikalarında,

 6)    Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,

 7)    Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.

Sınavsız Geçişler

Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

Yüksekokul ve üniversiteden mezun olacakların unvanı, çalışma alanları ve iş bulma olanakları

Yüksekokuldan mezun olanlar tekniker unvanıyla anılmakta ve yine sektörde kendini geliştirdiği sürece profesyonel çalışma koşullarına ulaşabilmekte, ayrıca memur alımlarında da lise mezunlarına göre daha avantajlı durumda olmaktalar. Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilir, ayrıca Teknik Liselerde ve Kız Meslek Liselerinde branş öğretmenliği yapabilmekteler.

 02-07-202402-07-2024

 

 

 

İLGİLİ İÇERİKLER

Grafik ve Fotoğraf Alanı

30-05-2024

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı

26-01-2018

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

26-01-2018

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı

26-01-2018
Devamı >>
Etiketler :
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı-Gastronomi
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Baraj Mahallesi Karahanlılar Sokak No 3/4 ALTINDAĞ / ANKARA

Telefon
0 312 502 20 74


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.